offshore facilities

OffshoreANLÄGGNINGAR

Vatten- och legionellahantering på offshoreanläggningar är en viktig del av strategin för hälsa och säkerhet för företag inom flera olika industrier, inklusive olje-och gasföretag.

Avlägset belägna arbetsplatser behöver ”hälsosamt vatten” till tvättning, dricksvatten, matlagning och det måste vara lämpligt för ändamålet. Otillräcklig övervakning eller systemfel kan dock ge upphov till kontaminering. Därför måste åtgärder vidtas för att hantera riskerna med farliga bakterier, såsom legionella.

Det uppstår ofta problem med legionella på offshoreanläggningar där personalen använder vatten för duschning eller tvättning. Det har förekommit fall av legionärssjuka och påföljande dödsfall på flera offshoreplattformar. Riskerna är på många sätt desamma som på hotell, men eftersom plattformar och fartyg har utvecklats för andra användningsområden uppstår ofta blindrör och vattenfunktioner som sällan används. Det inkommande vattnet kan dessutom variera i kvalitet, vilket utsätter tillförseltankarna för legionella eller dess protozoanvärdar. En skillnad jämfört med hotell är att dessa tankar måste hålla stillastående vatten för flera dagars behov. Orsaken är att det ska räcka till mellan påfyllning från försörjningsbåtar i händelse av dåligt väder.

Obemannade plattformar besöks ibland för underhåll, och delar av plattformarna kan stängas ner av olika anledningar, vilket skapar blindrör och grogrund för legionella. När sådana plattformar eller delar av plattformar tas tillbaka i drift eller besöks uppstår en stor risk för infektion.

Hydrosense erbjuder olika provsatser, inklusive biofilmsatser som hjälper användaren att identifiera problem direkt på plats och utan experthjälp. Proven behöver inte ens skickas till ett laboratorium, vilket inte heller vore lätt och aldrig billigt från en offshoreanläggning.

En laboratorieanalys, som utförs som en del av ett riskkontrollförfarande, ger svar först efter 10–14 dagar även om provet skickas till laboratoriet inom den angivna tidsperioden. Det är dåligt för riskhanteringen och ännu värre när ett system behöver tas tillbaka i drift efter behandling. Alla offshoreoperatörer vet att nedbemanning är dyrt. Tidig upptäckt och intervention är avgörande. Hydrosense Legionella fältprov (HLFT) ger resultat på plats på 25 minuter. Efter en incident kan ett snabbt resultat rädda liv, förebygga sjukdomar och förkorta driftstopp, vilket sparar pengar.

Det finns två nackdelar med att skicka ett vattenprov till ett laboratorium från en offshoreplattform. För det första är att det dyrt att skicka provet med båt eller helikopter till fastlandet. För det andra kan proverna påverkas under transport. Även en liten försening i provtransporten kan påverka resultatet. Hydrosenseprovet görs på plats utan behov av transport och ger omedelbart resultat.

Användarvänligheten gör också att kontrollprov kan göras oftare med mindre krångel, vilket ger en kontinuerlig övervakning som minskar riskerna.

FaLang translation system by Faboba