SJUKHUS OCH VÅRDHEM
Legionellautbrott som får sin början på sjukhus verkar bli allt vanligare över hela världen.
Duschar är den kanske främsta källan för nosokomial legionellos på sjukvårdsanläggningar, men inte den enda källan. Andra vattenutsläpp som har fyllts eller rengjorts med kranvatten, som t.ex. luftfuktare, andningsapparater och nebulisatorer kan också sprida legionella och har rapporterats som infektionskällor.
Omfattande vattenledningsnätverk kan också bidra till tillväxt av legionella.
Stagnationsområden, vattentemperaturer under 50 °C, närvaron av amöbor och andra bakterier som används i rörsystem utgör alla en stor risk.
Sjukhus och vårdhem utgör genom sin karaktär en ökad infektionsrisk för känsliga personer. Legionella Control Association beskriver i sitt dokument ”Control of Legionella in Hot and Cold Water Systems” (Legionellabekämpning i varm- och kallvattensystem) legionärssjuka som "en potentiellt dödlig form av lunginflammation som kan drabba vem som helst, men som främst drabbar de som är mottagliga på grund av ålder, sjukdom, immunosuppression, rökning osv.” Därför är det extremt viktigt att kontrollera och övervaka risken på lämpligt sätt.
Legionärssjuka drabbar årligen patienter på vårdinrättningar över hela världen. Ett proaktivt tillvägagångssätt räddar liv och är billigare på lång sikt med tanke på rättegångskostnader och ogynnsam publicitet.
Hydrosenseprovet detekterar närvaron av Legionella pneumophila serogrupp 1 (LPSG1) i vatten. Denna LPSG-stam ligger bakom alla allvarliga utbrott av legionärssjuka. Om LPSG1 finns på ett sjukhus kommer patienter garanterat att smittas. Ju snabbare risken identifieras desto snabbare kan åtgärder vidtas för att skydda patienter.
Hydrosenseprovet är specifikt för just serogrupp 1. Vid upptäckt av den här legionellatypen är det uppenbart att problemet behöver hanteras.